Ledus kafija ir ideāls sabiedrotais karstās dienās – tā apvieno kofeīna uzmundrinošo iedarbību ar patīkamu atspirdzinājumu. Lai gan tā var šķist mūsdienīga tendence, tās vēsture sniedzas daudz senāk. Šajā rakstā aplūkosim dažādas receptes, interesantus faktus un padomus, kā to pagatavot mājās kā Professional kafejnīcā.
Pirmie pieminējumi par aukstu kafiju – tā saukto "mazagran" (kafijas dzēriens ar ledu un cukuru) – ir datējami ar 17. gadsimtu Alžīrijā.
☕ Kas ir ledus kafija?
Ledus kafija ir vienkārši auksta kafija, kas pasniegta ar ledu. Tomēr ir daudz variāciju – no Classic atdzesēta espreso līdz aukstai kafijai un saldām un pienainām variācijām, piemēram, frapē vai afogato.
Ledus kafijas receptes:
1. Classic Ledus kafija
Sastāvdaļas:
1 tase stipras melnas kafijas (vēlams espresso vai mokas)
Ledus
Cukurs vai sīrups (pēc izvēles)
Piens vai augu izcelsmes piens (pēc izvēles)
Procedūra:
1. Pagatavojiet kafiju un ļaujiet tai atdzist
2. Ielejiet glāzē ledu
3. Pārlejiet kafiju vai pievienojiet cukuru vai pienu pēc garšas

Lai iegūtu biezāku tekstūru, pamēģiniet blenderi – jūs pagatavosiet "kafijas kokteili".

2. Aukstā brūvēšana
Sastāvdaļas:
100 g maltas kafijas
1 litrs auksta ūdens
Procedūra:
1. Sajauciet kafiju ar aukstu ūdeni un ļaujiet tai ievilkties 12–18 stundas ledusskapī.
2. Nokāš caur smalku sietu vai kafijas filtru
3. Pasniedziet ar ledu, pienu vai sīrupu
Priekšrocība: Aukstā brūvējuma kafija ir mazāk skāba un maigāka nekā regular kafija.
Aukstā kafija, visticamāk, radusies Japānā, kur tā tika gatavota jau 17. gadsimtā kā "Kioto stila kafija".
3. Grieķu frappe
Sastāvdaļas:
2 tējkarotes šķīstošās kafijas
100 ml auksta ūdens
Cukurs (pēc garšas)
Piens (pēc izvēles)
Ledus
Procedūra:
1. Saputojiet šķīstošo kafiju un cukuru ar nelielu daudzumu ūdens, līdz veidojas putas.
2. Pievienojiet ledu, papildiniet ar ūdeni un pienu.
3. Pasniedziet ar salmiņu – tipiskā grieķu gaumē.

Ledus kafijā var būt vairāk kofeīna nekā karstā kafijā – atkarībā no pagatavošanas metodes.
Īpaši, ja tā ir auksta kafija, kas 12–24 stundas tiek ievilkta aukstā ūdenī, iegūtais dzēriens parasti ir stiprāks, maigāks un bieži vien satur vairāk kofeīna nekā regular karsta filtrēta kafija.

4. Affogato – gan deserts, gan kafija
Sastāvdaļas:
1 bumbiņa vaniļas saldējuma
1 espreso šots (karsts!)
Procedūra:
1. Ievietojiet saldējumu glāzē
2. Pārlejiet espresso – tas rada karstā un aukstā kontrastu
Dažas ledus kafijas versijas tiek pasniegtas arī kā deserts, piemēram, vjetnamiešu ledus kafija ar iebiezināto pienu ir izteikti salda.
5. Ledus kafija TONIKS
Sastāvdaļas:
Espresso
Toniks
Ledus
Citrons
Procedūra:
1. Ievietojiet glāzē ledu un ielejiet toniku.
2. Pagatavojiet espresso un lēnām pārlejiet to pāri iepriekš piepildītās glāzes malai, izmantojot karoti, lai toniks un kafija nesajauktos.
3. Pagatavoto dzērienu var pārlej ar citronu

Bonuss: Pašdarināts karameļu sīrups – recepte:
Jums būs nepieciešams : 250 g granulētā cukura, 1 ēdamkarote citrona sulas, 130 ml ūdens (pēc kārtas 50 un 80 ml)
Pagatavošana : Katliņā sajauciet cukuru, citronu sulu un 50 ml ūdens. Sildiet uz vidējas uguns. Nemaisiet, tikai nedaudz pakratiet katliņu. Kad sīrups iegūst tumši dzintara krāsu, pakāpeniski (3 reizes) pievienojiet atlikušo ūdeni un pagaidiet, līdz sīrups atkal sāk vārīties. Pēc tam noņemiet no uguns un ļaujiet atdzist. Šādi pagatavots karameļu sīrups slēgtā pudelē uzglabāsies vairākus mēnešus.
Mēs ceram, ka esam jūs iedvesmojuši un iedvesmojuši jūsu apetīti. Mēs ceram, ka esam jūs iedvesmojuši un iedvesmojuši jūsu apetīti.
Sveicieni! :)